Kookboekig verlanglijstje

Het is de tijd van het jaar en inmiddels kan je wel een paar kamers behangen met de wensenlijstjes die overal online verschijnen. Ook wij zijn erg van de lijstjes, en al helemaal sinds we naampjes trekken, zowel in mijn familie als in die van mijn man. Steeds vaker duiken op die lijstjes bonnen op. Ik maak er een sport van om dat niet te doen, vooral omdat ik tegenwoordig zelf graag iets concreets geef, iets wat ik met liefde heb uitgezocht, iets waar ik wat bij voel. Pas op, ik zou best blij zijn met een bon. Het geven ervan vind ik gewoon niet meer zo prettig (in tegenstelling tot vroeger, toen ik zelf bonnen maakte voor van alles en nog wat, iets waar ik nu nog steeds af en toe mee geplaagd word overigens).

Dat betekent dus ook dat mij naar mijn lijstje is gevraagd. Dit jaar heb ik besloten daar boeken op te zetten. Boeken op een wensenlijstje zijn zelden fictie bij mij. Wanneer iemand mij graag een boek cadeau doet, dan hou ik er namelijk van als het een boek is dat ik regelmatig vast pak en waar ik vaak doorheen blader. Kookboeken staan daarbij met stip op één. Ik ben zo iemand die mezelf heeft leren koken uit boeken (ook al had ik thuis steengoede voorbeelden, maar ik ben nu eenmaal een boekenwurm). Een kookboek, dat is voor mij pure ontspanning.

Dit jaar ben ik los voor de vegetarische kookboeken gegaan. Ik eet dolgraag groenten, ben erin geslaagd het vleesverbruik in huis al behoorlijk te verminderen, maar ik zou graag ook mijn man en de kinderen overtuigen met aantrekkelijke gerechten waarin groente de hoofdrol speelt. Ik heb een abonnement op Vegetarian Living en ook al lijkt quasi alles mij daar lekker in, mijn huisgenoten trekken hun neus op als ze naar de foto’s kijken. Nog iets te hoog gegrepen dus. Met mijn verlanglijstje ga ik op zoek naar een uitbreiding van mijn repertoire die ook bij de kinderen in de smaak valt (mijn man die moet maar volgen, haha!).

Veg van Jamie Oliver. Jamie Oliver is geen onbekende in mijn collectie, maar onlangs heb ik een paar van zijn kookboeken weggegeven omdat er wel ja, weinig uit gekookt werd. Deze bleef me echter intrigeren en is werkelijk overal te verkrijgen, wat wil zeggen dat ik hem in de supermarkt al geregeld doorbladerd heb. Wat ik zag, dat stond me wel aan. Het meeste lijkt me redelijk doenbaar en die Bhaji Burger of spinaziepannenkoeken, dat lijkt me wel iets voor mijn kleine monstertjes (al vraag ik me oprecht af of ik pannenkoeken zo mooi felgroen ga krijgen als op de foto).

De dikke vegetariër van Mark Bittman. Een paar goede naslagwerken in de keuken zijn onmisbaar en ik heb zo’n beetje het gevoel dat deze klepper het ‘Ons Kookboek’ van de vegetarische keuken is. Het deelt er namelijk twee dingen mee: het gewicht en de afwezigheid van foto’s (helaas). Verder staat het wel tjokvol met informatie én recepten en het lijkt me heerlijk om me de komende jaren doorheen het hele boek te werken. Zo ontdek je vanzelf wat je ligt en wat niet en hoe je kan variëren.

Meat Free Monday van Paul (en zijn dochters) McCartney. Dit boek leende ik jaren geleden voor het eerst bij de bib en komt sindsdien elke paar weken terug. Echt vaak heb ik er nog niet uit gekookt, maar ik heb er al uren in gelezen en van de vormgeving genoten. Het idee erachter vind ik ook fijn: 52 weken lang elke maandag twee bladzijden recepten zonder vlees om de dag mee door te komen: ontbijt, snacks, lunches en avondeten. De ingrediënten staan vetgedrukt doorheen het recept en sommige mensen vinden dat vervelend, maar mij stoort het niet.

Daarmee kom ik wel even toe, me dunkt. Voor mezelf zou ik soms nog een stapje verder willen gaan en wat meer experimenteren met vegan, maar dat is misschien iets voor volgend jaar. De filmpjes van Bosh! zorgen ervoor dat ik niet op mijn honger hoef te blijven zitten, ik heb één van hun kookboeken in de bib gevonden en… volgend jaar is er weer Kerstmis natuurlijk!

Hebben jullie nog aanraders voor mij en met name voor mijn kroost?

Een gedachte over “Kookboekig verlanglijstje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s