Quicklit #3 – gelezen in februari

Halverwege de maand deel ik, net als vele anderen hier op het wereldwijde web, wat ik gelezen heb. Het idee haalde ik bij wat voor mij de boekenblog der boekenblogs is: Modern Mrs. Darcy. De recensies zijn heel kort en krachtig, geen uitgebreide besprekingen. Net genoeg om misschien je nieuwsgierigheid te prikkelen. Wegens een heel bizarre maand maart, komt deze van februari met een beetje vertraging – en maak ik alvast het voornemen om het wat beter bij te houden.

Broere – Bart Moeyaert
Al een tijd geleden gekocht, bewaard om hoofdstukje per hoofdstukje van te genieten… en toen kon ik niet meer stoppen natuurlijk. Wondermooi en in bepaalde opzichten herkenbaar, volgens mij nog meer voor mijn man. De warmte en de verwondering vloeien van de bladzijden en ik wou dat ik me net zo goed die onbezwaarde blik en dat fonkelende leven kon herinneren. En hé, “zeebeleg”, het bestaat dus echt.

De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje – Jonas Jonasson
Voor het ontgoochelende vervolg op de 100-jarige man die uit het raam klom en verdween, kwam blijkbaar nog deze. Qua humor en stijl bijna net zo sprankelend absurd, maar dan in een andere setting. Een Zuid-Afrikaanse sloppenbewoonster, griezelig intelligent, een per ongeluk extra geproduceerde atoombom die zoekraakt voor de Mossad en in een Zweedse context terecht komt waar gespletenheid de rode draad is. Leuk om te lezen, maar in se net hetzelfde principe als het eerste boek, wat maakt dat het veel minder blijft plakken.

Le secret de Ji, tome 1: les six héritiers – Pierre Grimbert
Na een paar ontgoochelende luisterboeken die ik niet uit kreeg, op het idee gekomen m’n credits in te ruilen en Franse fantasy te ontdekken. Goede beslissing: ik werd echt helemaal in het verhaal gezogen en keek zelfs uit naar ritjes in de auto. Het concept: lang geleden werden vertegenwoordigers van alle rijken uitgenodigd naar het eiland Ji. Niemand weet wat er gebeurde, maar slechts enkelen kwamen terug en zij spraken er nooit over. Enkel hun afstammelingen kwamen nog elk jaar bijeen, ingewijd in een deel van het geheim. Nu worden ze één voor één vermoord. Slechts enkelen ontsnappen en proberen elkaar te bereiken.

De boekbinder – Bridget Collins
Puur op titel gekozen en niet teleurgesteld. Emmet wordt, erg tegen zijn zin, in de leer gestuurd bij een boekbindster, een “ouderwetse”. Het duurt even voor hij ontdekt wat de job inhoudt; herinneringen binden zodat de eigenaar ze kwijt is en weer leven kan. Zijn lerares sterft echter voor hij in de kunst wordt ingewijd en haar zoon, die er een andere moraal en andere methodes op nahoudt, neemt hem als leerling over. Meer liefdesverhaal dan fantasy, in een licht historische setting. Maar die liefde is mooi en rauw genoeg – eigenlijk een van de eerste liefdesverhalen rond geaardheid waarbij dat laatste me echt geen lor kon schelen, omdat ik er helemaal mee in zat, het niet alleen maar mooi vond van buitenaf. Heel bijzonder.

De winter voorbij – Isabel Allende
Nog eens een Allende, omdat ik in bepaalde lessen op school toch over Chili bezig ben. Dat was lang geleden en helemaal niet zo zwaar op de hand als ik verwachtte. Vrouwen die zichzelf en hun grimmige verleden overstijgen en een aandoenlijke Amerikaan, samengebracht rond een auto en een lijk. Dat vleugje ironie dat overal overheen lijkt te liggen en de hardere humor lezen fijn…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s